DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Koncert: Richard Boothby (GB)

ponedeljek, 19. 8. 2024 ob 19:30

Richard Boothby (GB)

Viola da gamba

Naroči vstopnice:

Cene vstopnic

Dostop: prevoz

Iz Celja so odlične vlakovne povezave z Ljubljano in Mariborom tudi zvečer po koncertu.

Sporočilo umetnika obiskovalcem

Viola da gamba ima obsežen solistični repertoar, zdaj pa je razširjen s temi 12 čudovitimi solističnimi fantazijami enega najbolj plodovitih in nadarjenih skladateljev baročne dobe. Telemann je igral večino inštrumentov in gotovo dovolj dobro igral violo da gamba, da je lahko komponiral zapleteno glasbo, ki je idiomatična in zajemala vse oblike tedanjega časa: fuge, recitative, adagie in vse vrste plesov. Ko jih poslušamo vse naenkrat, smo nenehno presenečeni in navdušeni nad raznolikostjo invencije in potovanjem, kamor Telemann popelje poslušalca. Sprašujem se, ali je slišal glasbo svojega prijatelja Bacha za solo violino in violončelo in ali pa so bili ti njegov model.

 

Moje umetniško poslanstvo 

je odkrivati in izvajati vso glasbo za violo da gamba, tako solistična dela kot dela za consort viol da gamba. S Fretworkom smo odigrali in posneli večino najpomembnejše glasbe, napisane za consort viol iz preteklih stoletij in naročili več kot petdeset novih del nekaterih največjih skladateljev današnjega časa. Poleg snemanja Telemannovih fantazij, ki jih izvajam nocoj, se vključujem v projekte z odkrivanjem, izvajanjem in snemanjem čim več glasbe za violo bastarda. Doslej sem posnel dva albuma, vsakega z glasbo Williama Lawesa oziroma Alfonsa Ferrabosca. Letos nameravam posneti preostali del Ferraboscove zbirke iz 1609.

Program dogodka

 

Georg Philipp Telemann, 12 solo fantazij za violo da gamba (1734, celotna zbirka)

Telemann je napisal sklope solističnih fantazij za flavto, violino in, kot običajno, za čembalo. In že dolgo je znano, da je napisal in izdal tudi sklop 12 fantazij za solo violo da gamba. Publikacijo so oglaševali leta 1734. Vendar smo mislili, da se ni ohranil noben izvod, dokler ni grad blizu Osnabrücka leta 2000 podaril obsežno glasbeno zbirko tamkajšnji državni knjižnici. To je bila ogromno materiala in trajalo je celih deset let, da so ga knjižničarji razvrstili in katalogizirali. Šele takrat se je pokazalo, da je v tej zakladnici tudi ta zbirka. Leta 2015 je državna knjižnica objavila, da so te fantazije našli in da bodo ponovno objavljene naslednje leto, skupaj s posnetkom izvedbe na Mecklenburg Telemann Festival marca 2016. Ta program sem izvajal v St George's na Brandon Hill v Bristolu septembra 2016. Občinstvo smo pozvali, da zapišejo svoje misli.

Lokacija

Celje, Stara grofija

Najlepša renesančna stavba v mestu je bila zgrajena med letoma 1580 in 1603 ob južnem delu mestnega obzidja. Stavbi so v začetku 17. stoletja dodali še arkadne hodnike, ob obnovi leta 1926 pa je njeno estetsko vrednost povečalo odkritje znamenitega Celjskega stropa.

PARTNERJI