DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Referat za posvet Kultura za prihodnost

21. 04. 2023

21.4.2023 je bil v Štihovi dvorani Cankarjevega doma zadnji iz serije posvetov o viziji kulturne politike, ki jih je z naslovom »Kultura za prihodnost« pripravilo Ministrstvo za kulturo. V nadaljevanju objavljam svoj referat za ta posvet. Kratica MK pomeni Ministrstvo za kulturo, NVO nevladne organizacije, ZUJIK Zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo.

V naši skupini za razvoj stare glasbe ministrico izrecno podpiramo, pripombe tega referata so kritika preteklih vlad, hkrati pa smo prepričani, da bo ministrici dr. Asti Vrečko uspelo marsikaj premakniti na bolje. Treba bo preurediti celoten sistem kulturnega delovanja. Prav tako smo prepričani, da se je s težavami potrebno soočiti, če jih želimo premagati in zato je kritika tega referata potrebna za boljši jutri.

Hkrati je Tjaša Pureber, ki vodi Direktorat za razvoj kulturni politik, že v uvodnem nagovoru pozitivno odgovorila na moja začetna vprašanja. Očitno je, da se je razpoloženje povsem spremenilo, s konkretnimi dejanji je nova ekipa ministrstva pričela že lansko jeseni in z veliko poguma in jasne volje rine skozi to deželo ledu in močvirij, prvi rezultati bodo tudi kmalu vidni. To je jasno. 

Več