DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Capella Carniola (SI)

Marta Močnik Pirc (sopran),
Barbara Kanc (ples),
Kristina Martinc (kljunasta flavta),
Janez Jocif (portativ, hurdy gurdy, srednjeveški oprekelj, enoročna piščal z bobnom, vodja ansambla)

Program:

  • Slovenska ljudska
  • Riba Faronika
  • Anonymous
  • Lamento di Tristano (la rotta)
  • Anonymous
  • Verbum caro factum est
  • Anonymous
  • A l'entrada del tens clar

Capella Carniola je bila ustanovljena leta 2004 zaradi potrebe po glasbi v živo na tečajih starega plesa (predvsem program 15. in 16. stoletja). Kmalu potem se je  njen glasbeni program razširil na evropsko srednjeveško glasbo. Capella Carniola se pojavlja v mnogih različnih formacijah glede na različne glasbene programe: od dua pa do razširjene “alta capella”, tipične instrumentalne formacije evropskih srednjeveških mest. Med najpomembnejšimi nameni skupine je oživitev rabe glasbenih instrumentov, predstavljenih na slovenskih freskah iz 15. stoletja.

Janez Jocif

Janez Jocif je po končani gimnaziji v Škofji Loki študiral arheologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Glasbeno se je izobraževal na teoretskem oddelku Srednje glasbene šole in na oddelku za zborovodstvo Pedagoške akademije v Ljubljani. Kot zborovodja je sodeloval z mnogimi vokalnimi zasedbami med njimi s Komornim zborom Loka, MePZ Glasbena matica Ljubljana, Slovenskimi kantorji itd. V zadnjem času se posveča preučevanju izvajalske prakse zgodnje glasbe posebej v povezavi z upodobitvami glasbenih instrumentov na slovenskih gotskih freskah. Deluje kot vodja programa za historično glasbo in ples pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti.

Marta Močnik Pirc

Marta Močnik Pirc je solopetje študirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Irene Baar. V času študija je prejela študentsko Prešernovo nagrado. V letu 2006 je zaključila podiplomski študij na Kraljevem konservatoriju v Haagu na Nizozemskem, kjer je svoje znanje poglabljala z Barbaro Pearson in Diane Forlano na oddelku za klasično glasbo ter z Jill Feldman in Michaelom Chanceom na oddelku za staro glasbo. Nastopala je z Orkestrom Slovenske filharmonije, s Komornim ansamblom Slovenicum, Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo, Komornim orkestrom Wiener Academie, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, z Münchenskim simfoničnim orkestrom in Baročnim orkestrom Kraljevega konservatorija pod vodstvom priznanih domačih in tujih dirigentov. Poučuje solopetje in vokalno tehniko v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani.

Barbara Kanc

Barbara Kanc je zaključila študij plesa na mednarodni plesni šoli Laban v Londonu in ob koncu (2007) šolanja prejela nagrado Simone Michelle za izjemne dosežke na področju koreografije. Pred študijem v tujini je obiskovala SVŠGL-Umetniško gimnazijo, smer za sodobni ples. Trenutno poučuje ples otroke in mladostnike na GŠ Laško-Radeče ter v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Sodelovala je v različnih plesnih in interdisciplinarnih projektih, nazadnje kot gostja pri plesni skupini EnKnapGroup. Z renesančnimi plesi se je začela ukvarjati v okviru Umetniške gimnazije, kasneje pa nadaljevala v okviru Kulturno umetniškega društva Cortesía.

Kristina Martinc

Kristina Martinc je svojo glasbeno pot začela kot učenka prečne flavte na glasbeni šoli Grosuplje. Leta 2000 se je preusmerila na igranje kljunaste flavte pri prof. Suzani Žužek Paternost, od leta 2005 pa se je šolala na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana pri prof. Mateji Bajt. Leta 2009 je bila sprejeta na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer obiskuje oddelek za staro glasbo, pod mentorstvom prof. Mateje Bajt. Redno se udeležuje poletnih šol kljunaste flavte ter seminarjev stare glasbe. S triom Hymnia je nastopala na koncertih in festivalih po Sloveniji in tujini. Za študijsko leto 2010/2011 je z omenjeno zasedbo prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. Poučuje kljunasto flavto na nižji stopnji glasbene šole Zavod sv. Stanislava v Ljubljani.

Video posnetek:
Capella Carniola na Malem gradu v Kamniku

PARTNERJI