DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Trate, Grad Cmurek

Grad Cmurek stoji na severnem robu Slovenskih goric, visoko nad reko Muro. Prvič je omenjen v davnem 12. stoletju in velja za enega najstarejših in najimenitnejših štajerskih gradov. Njegovo sicer romansko osnovo dopolnjuje renesančna podoba z impresivnim arkadnim dvoriščem. Stavbo je odločilno zaznamovala rodbina Stubenberg, ki se je na gradu obdržala vse od 1401 do 1931. Danes v njem deluje nastajajoči Muzej norosti, ki oživlja davno in tudi nedavno zgodovino grajske stavbe, ki je vezana na obravnavo ljudi s težavami v duševnem zdravju.

***

Trate

Trate so značilno slovenjegoriško razloženo slemensko naselje v Občini Šentilj.

Novi Kinek

Dvorec Novi Kinek so zgradili v začetku 19. stoletja južno od gradu Cmurek. Pred drugo svetovno vojno je v njem živel priljubljeni ruski zdravnik Sergej Kapralov. Njegova življenjska zgodba je bila navdih za novelo Smrt pri Mariji Snežni (Drago Jančar).

Cmureški most

Cmureški most, ki povezuje Trate in avstrijski Mureck, že dolga stoletja velja za pomembno prometno povezavo čez reko Muro. Pod svojim gradom ga je leta 1537 dal zgraditi Wolfgang II. Stubenberg in tako nadomestil tedanji brod. Leseni most je leta 1900 nadomestil železni most. Med drugo svetovno vojno so most porušili in ga leta 1955 ponovno odprli. Danes most simbolizira povezovanje med Slovenci in Avstrijci, med jeziki, narodi, kulturami.

Hansonov oz. Petkov mlin

Med letoma 1912-1914 je Anglež Henry Hanson dal zgraditi parni mlin, ki je sčasoma prešel na elektriko. Tako je v deželo, ki so jo zaznamovali mlini na Muri in bližnjih potokih, prišla industrializacija. Stavba je lep primer industrijske dediščine.

V mlinu se je v osemdestih letih razvila izjemno zanimiva in odmevna lokalna novorokovska scena. Poleg številnih nastopov glasbenih skupin, je ta scena z glasbo in drugimi dogodki prispevala k ozaveščanju javnosti na različnih področjih, tudi glede varstva okolja. Mura in njeno obrežje, ki domačinom v tistem času ni bilo dostopno (obmejno področje so varovali graničarji), sta do današnjih dni ohranila dih jemajočo podobo.

Skrivnostni svet reke Mure

Na gradu Cmurek si je mogoče ogledati razstavo fotografij 65 različnih vrst rib, ki živijo v Muri. Izjemna biodiverziteta Muro uvršča v sam vrh evropskih rek. Ta slovenski biser zaenkrat ostaja neokrnjen.

Informacije

Muzej norosti
Trate 7, 2213 Zgornja Velka
T: + 386 31 238 877
E: info@muzejnorosti.eu
W:www.muzejnorosti.eu

PARTNERJI