DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Predstava: OperArija (SI)

nedelja, 11. 8. 2024 ob 18:00

OperArija (SI)

Naroči vstopnice:

Cene vstopnic

Dostop: prevoz

Iz Celja so odlične vlakovne povezave z Ljubljano in Mariborom.

Program dogodka

 

Prvo srečanje z opero za otroke in družine

Predstava se prelevi v čarobno operno dogodivščino, ko operna pevka razkrije svet opernih zgodb in mlade obiskovalce vodi po pravljični deželi opernih mojstrovin. Med krajšimi pogovori z otroki spodbuja otroško radovednost, ko skupaj odkrivajo skrivnostni svet opernih junakov ter pisano paleto čustev, ki jih ti izražajo.

Prepevanje znanih opernih arij in duetov ter dramska igra popeljejo otroke skozi svet opernih melodij, ki so jih skomponirali mojstri, kot so Mozart, Rossini in Offenbach. Kot v pravem gledališču operni junaki zaživijo pred otroškimi očmi, oblečeni v barvite kostume, ko se odvijejo prizori Čarobne piščali, Seviljskega brivca ter Hoffmanovih pripovedk.

Otroci ne samo poslušajo, ampak se preizkusijo tudi v vlogah junakov s prepevanjem, hitrim govorjenjem, v roke vzamejo rekvizite, ki jih približajo dogajanju na odru. Njihova radovednost se prelevi v navdušenje, saj so postavljeni v središče operne predstave.

Občutek čarobnosti se nadaljuje tudi, ko otroci spoznavajo notranje zakonitosti opere. Ugotovijo, kaj je glasbeni spored ali programski list, kjer so zapisani dueti in arije, ki so izvedeni med predstavo, učijo se, kako imenujemo pevce v operi, in spoznavajo različne pevske glasove, kot so sopran, bariton in drugi. Navdušeno raziskujejo, kako operni pevci izražajo čustva skozi svoje petje, ustvarjajo različne odtenke glasu ter se prepuščajo čarobnosti glasbene interpretacije.

Vsebine opernih zgodb otrokom omogočajo prepoznavanje čustev in razumevanje, kako jih lahko izrazimo skozi glasbo. Ob poslušanju glasbe doživljajo občutke, se povežejo z junaki in se hkrati umirijo in potopijo v lastne občutke. In tako se skozi to edinstveno operno izkušnjo otroci ne le zabavajo, ampak tudi rastejo.

 

Lokacija

Celje, Glasbena šola Celje

Glasbena šola Celje se nahaja v zgodovinskih stavbah na Slomškovem trgu v starem mestnem jedru Celja, kar nudi slikovito kuliso koncertnim, pa tudi drugim kulturnim dogodkom. Različno velike in opremljene dvorane ponujajo tako sodobni ambient kot tiste s pridihom preteklosti, neprekosljivo poletno prizorišče komornih koncertov pa je tudi notranji atrij ''INTIMO''.

PARTNERJI