DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Britanski umetniki pozivajo k prekinitvi ognja v Gazi

22. 10. 2023

Obtožujejo vlade, da "pomagajo in spodbujajo" izraelske "vojne zločine" v Gazi

Palestince čaka "kolektivno kaznovanje v nepredstavljivem obsegu"

Vlade bi morale "končati vojaško in politično podporo dejanjem Izraela"

 

 

PISMO V CELOTI

Priča smo zločinu in katastrofi. Izrael je velik del Gaze spremenil v ruševine in prekinil oskrbo z vodo, elektriko, hrano in zdravili za 2,3 milijona Palestincev. Po besedah podsekretarja ZN za humanitarne zadeve visi nad ozemljem »spekter smrti«.

Gaza je že družba beguncev in otrok beguncev. Zdaj sto tisoči Palestincev, ki jih bombardirajo iz zraka, morja in kopnega, in katerih stare starše so z orožjem prisilili, da zapustijo svoje domove, so spet pozvani, da naj zbežijo, ali pa se soočijo s kolektivno kaznijo v nepredstavljivem obsegu. Brez pravic in z oznako izraelskega obrambnega ministra, da gre za »človeške živali«, so ljudje, ki jim je mogoče storiti karkoli.

Naše vlade ne le, da tolerirajo vojne zločine, ampak jih tudi podpirajo in spodbujajo. Prišel bo čas, ko bodo morale odgovarjati za svoje sostorilstvo. A zdaj, medtem ko obsojamo vsako nasilno dejanje proti civilistom in vsako kršitev mednarodnega prava, ne glede na to, kdo jih zagreši, je naša dolžnost storiti vse, kar je v naši moči, da se konča krutost brez primere, ki je povzročena Gazi.

Podpiramo globalno gibanje proti uničenju Gaze in množičnemu razseljevanju Palestincev. Zahtevamo, da naše vlade prenehajo z vojaško in politično podporo dejanjem Izraela.

Pozivamo k takojšnji prekinitvi ognja in odprtju prehodov v Gazi, da bi humanitarni pomoči omogočili nemoten vstop.