DOMOV ENG

SEMPER VIVA

QVAM CREATA

ENG

Cuerdas al pasado (SI/HR)

Izidor Erazem Grafenauer je bil kot izredni talent sprejet na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2013 diplomiral v razredu prof. Andreja Grafenauerja. Leta 2017 je magistriral iz historičnih brenkal v Benetkah pri prof. Tizianu Bagnatiju, specializacijo iz kitare pa je končal leta 2018 v Zagrebu pri prof. Istvánu Römerju. Nastopa kot solist (kitara, baročna kitara, teorba, baročna lutnja, vihuela) in komorni glasbenik po Sloveniji ter na pomembnih festivalih in v glasbenih centrih v različnih evropskih državah in Severni Ameriki. V zadnjih letih je poleg solističnih recitalov kot solist nastopil z orkestri Musica Viva in La voce strumentale iz Moskve ter Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. V letu 2018 je pri založbi Divya records izšla njegova prva samostojna plošča s skladbami za baročno lutnjo, decembra 2019 pa pri Baros records njegova plošča z novimi skladbami slovenskih skladateljev za kitaro solo in kitaro v komornih skupinah. Leta 2022 je s Petro Vidmar pri ZKP RTV izdal ploščo Xylocorda. Deluje kot samozaposlen v kulturi.

Ana Julija Mlejnik Železnik beleži uspehe na mednarodnih odrih in je kot solistka z orkestrom debitirala v Londonu, Parizu, Tokiu, Bruslju, Anconi, Torontu in Ljubljani (Cankarjev Dom). Med drugim je leta 2008 ob obisku britanske kraljice Elizabete II. in vojvode Edinburškega kot solistka igrala s Policijskim orkestrom v veliki dvorani Slovenske filharmonije. Oder je že delila z mnogimi velikimi glasbenimi imeni, decembra 2018 pa ji je Univerza v Ljubljani podelila naziv asistentke na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Poleg tega je umetniška vodja festivala komorne glasbe Loka da Camera v Škofji Loki. Zelo rada se udejstvuje v komornih zasedbah. Na mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov v Genovi je osvojila prvo nagrado.

Mojca Jerman je baročna in klasična violinistka. Podiplomski študij baročne violine je zaključila v razredu profesorja Enrica Gattija na glasbenem Konservatoriju v Bologni. Pred tem je študirala na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je bil njen profesor Vasilij Meljnikov. V času študija se je dodatno izobraževala na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu pri profesorici Priyi Mitchell. Za umetniške dosežke med študijem je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Nastopa predvsem kot komorna in orkestrska glasbenica. Svoje znanje rada nadgrajuje in utrjuje na dodatnih seminarjih in akademijah. V preteklosti se je udeležila več različnih orkestrskih akademij kot so Cuban-European Youth Academy, Accademia Haydn in Dartington International Summer School Orchestra. Je prejemnica italijanske nagrade Il Premio Nazionale delle Arti.

Hiwote Tadesse je hrvaška violistka etiopskega porekla. Študirala je v Belgiji in na Nizozemskem na Konservatoriju v Maastrichtu, kjer je magistrirala kot najboljša študentka v generaciji. Je dobitnica več mednarodnih nagrad: Citta di Barletta v Italiji, Grand Prix na Mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov v Moskvi idr. Kot solistka je nastopila z Orkestrom kraljevega konservatorija v Gentu, z ansamblom La Chapelle Sauvage in Hrvaškim baročnim ansamblom. Trenutno je zaposlena kot vodja viol v Orkestru Zagrebške filharmonije.

Lea Sušanj Lujo je leta 2010 magistrirala iz violončela na Akademiji za glasbo v Zagrebu, isto letom pa se je zaposlila kot članica Simfoničnega orkestra HRT. Že kot študentka je bila članica Hrvaškega baročnega ansambla. Redno sodeluje z izjemnimi interpreti baročne glasbe kot so Enrico Onofri, Herve Niquet, Catherine Mackintosh, Stefano Montanari, Alessandro Tampieri, Bruno Cocset, Jaap Ter Linden, Rachel Brown, Marcello Gatti, Andreas Helm in drugi. Leta 2019 je pod vodstvom Bojana Čičića in Dmitryja Sinkovskega za festival Dubrovačke ljetne igre snemala zgoščenko Glasba dubrovačkih ljetnikovaca. Igra v različnih ansamblih za staro glasbo, kot so Ars Longa, Minstrel, RiBaSol, Trio Corrente in ChiaroScuro ter redno sodeluje z ansamblom Antiphonus.